woensdag 3 december 2014

Kafenión



Gemoedelijk zitten de oude mannen bij elkaar.
Kop koffie, glas water en eindeloze palavers, tijd is hier een rekbaar begrip, de uren glijden zomaar voorbij.
In een Grieks dorp kun je vaak op het geluid afgaan als je wilt weten waar het kafenión is, want meestal zit iedereen buiten op het door grote bomen overschaduwde dorpsplein. 
Als het regent en iedereen binnen zit barst het caféetje bijna uit z’n voegen door al  die herrie en al die wijdse armgebaren.
Maar vandaag zit iedereen op het plein en genieten wij volop mee.

Het kafenión is voornamelijk voor de mannen. 
Alles passeert er de revue. De politiek, het voetbal, de plaatselijke ‘papás’ (geestelijke) en de burgemeester ze hebben overal commentaar op. Deze mannen weten alles beter en gaan overal eindeloos op in. Als ze voor even zijn uitgepraat kuieren ze een rondje rond het plein om de benen te strekken of met een winkelier te kletsen en daarna beginnen ze gewoon weer opnieuw.

Ze vertellen elkaar sterke verhalen over woeste vistochten en enorme vangsten. 
Vandaag doet een ras-verteller ruim een half uur over zijn visvangst-verhaal. 
Een vis van bijna préhistorische omvang heeft hij onlangs binnengehaald. De manen hangen aan zijn lippen en geven lachend en elkaar overschreeuwend commentaar.
Een ander heeft daar weer een mooi verhaal bij. Weliswaar had hij niet zo’n grote vis, maar de zee was wel veel woester, de golven hoger en zijn bootje kleiner!
Dan gaat het over een bergtocht die door een plotselinge weersomslag opeens levensgevaarlijk werd. 

Als een slungelige puber langs slentert, komt het gesprek op hun eigen kinderen en kleinkinderen.
Studerende kleinzoons en zoons die het goed doen in zaken. Helaas zijn ze allemaal weggetrokken en komen weinig meer thuis, op het eiland. Maar de mannen zijn allang blij dat er gewerkt en gestudeerd kan worden. Al schudden ze soms zorgelijk het hoofd over de toekomst.


Afgelopen zondag zijn er dubbele verkiezingen geweest, voor de gemeenteraden en voor het Europese parlement. Hoe zal het gaan met de economie en de bezuinigingen? Zal ‘Europa’ de duimschroeven nog verder aandraaien? Dat kan bijna niet.
Dat de corruptie wordt aangepakt, daar zijn ze het allemaal helemaal mee eens.
Maar of er een linkse of een rechtse regering komt, het zal allemaal niets uitmaken. Geen van de huidige partijen zal ooit tot wezenlijke veranderingen in staat zijn.
En het WK voetbal liep ook al op niets uit. Even is de stemming wat in mineur en valt een korte stilte. Iemand gaat een boodschap doen voor moeder de vrouw en loopt ermee door de smalle straatjes naar huis.

Nieuwe mannen komen erbij, sommigen zitten en anderen staan half op straat. Auto’s wringen zich langs het terras en handelaars toeteren om de aandacht te trekken of hangen uit het autoraam en kletsen mee.
De visboer komt langs en zijn krakende megafoon schettert vanaf het dak:
‘Verse vis! Regelrecht uit de haven! Vanmorgen zwom hij nog vrolijk in zee!’
De kreten van de visboeren overal ter wereld zijn ook altijd hetzelfde.

De visboer parkeert onder de bomen recht voor het terras.  Huisvrouwen en restauranthouders komen zijn waar kritisch keuren en proberen een goede prijs te bedingen. Al die tijd staat hij pal voor het terras te stinken. Ik ruik eigenlijk liever iets anders bij mijn kopje koffie.

Koffie, vislucht, schaduwrijke bomen en veel verhalen, zo is het kafenión op het dorpsplein.

1 opmerking: